21 iunie 2013 16:10
5736 vizualizări

Ca părinte, cum îl ajuţi să facă faţă examenelor?

Momentul 25 iunie 2013 e foarte aproape. Un moment pentru care tu şi copilul tău v-aţi pregătit intens. Evaluarea Naţională este prima sesiune de examene importante pe care un elev o susţine. Ca părinte, ai aşteptări, emoţii, griji.  Succesul la un examen este garantat de: 

      • pregătirea temeinică şi constantă;
      • cunoaşterea ţintei pe care elevul o are de atins;
      • susţinerea morală a părinţilor şi a cadrelor didactice. 

Aşadar, după cum deja îţi imaginai, iată că sprijinul tău este extrem de important pentru copil. Cum îl poţi ajuta să facă faţă stresului acestei perioade? Te invităm să parcurgi materialul acesta pentru o serie de sfaturi utile.

·          Crezi în reuşita lui. O atitudine pesimistă, plină de îndoilei legate de ceea ce poate realiza va lucra ca un fel de proiecţie negativă asupra lui. Îl va descuraja. O atitudine optimistă şi încrezătoare va lucra şi ea ca o proiecţie – una pozitivă, însă.

·          Încurajează-l atunci când are momente de îndoială. Pune-i întrebări legate de ceea ce îl îngrijorează şi oferă-te să găsiţi împreună soluţii.

·          Învaţă-l să privească examenul ca pe un eveniment dorit şi aşteptat de toţi. Dacă reuşeşti să transformi acest moment într-unul plin de conotaţii pozitive (exemplu: “Admiterea te poate duce într-un loc nou, interesant, unde vei cunoaşte o mulţime de prieteni care îţi împărtăşesc pasiunile.”), sentimentul de teamă pe care copilul îl încearcă se va diminua.

·            Oferă-i mici recompense atunci când îl vezi că recapitulează, că face progrese. Acestea pot fi simple: o laudă, desertul preferat, 30 de minute de relaxare împreună, etc.

·          Susţine ideea că reuşita este în primul rând a copilului, că i se datoreaza în primul rând lui. Acest lucru îl va responsabiliza.

·          Inainte de examen asigură-te că a plecat de acasă cu toate actele şi instrumentele de scris necesare.

·          Asigură-te că ajunge cu cel puţin 10 minute înainte de a începe examenul. Punctualitatea este foarte importantă, iar în ziua respectivă el ar putea fi prea copleşit de emoţii şi să nu mai perceapă la fel de bine trecerea timpului.

·          Sfătuieşte-l să citească de două ori cerinţele de pe foaie, să asculte cu atenţie instrucţiunile pe care le va primi şi să recitească, la final, raspunsurile pe care le-a dat. Am mai scris despre greşelile cele mai frecvente pe care elevii le fac, aici.

Nu există o reţetă sigură pentru succes, oricât ne-am dori să o descoperim. Dar este un lucru uşor de observat faptul că o atitudine constructivă uşurează drumul spre el. Este foarte important să nu copleşeşti copilul cu proiecţia propriilor aşteptări. Uneori ele pot fi prea mari. Trebuie să fii realist şi să nu îi induci ideea că aştepţi de la el o performanţă anume şi doar pe aceea. Evită să îl compari cu alţi copii şi cu ceea ce crezi că vor reuşi aceştia spre deosebire de el.

Atunci când adolescenţii nu beneficiaza de o bună pregătire psihologică pentru examen, mulţi clachează în faţa foii şi se confruntă cu un eşec dureros, mai ales că uneori este neaşteptat. Chiar dacă au învăţat în mod constant, chiar dacă au înţeles importanţa examenului… În spatele unui asemenea blocaj se ascunde deseori o lipsă a sprijinului moral din partea formatorilor pe care ei îi folosesc drept model: părinţii. Puteţi citi mai multe despre pregătirea psihologică a copilului pentru examene pe SuntPărinte.ro.

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.