19 iunie 2013 15:07
10810 vizualizări

Ce greşeli poţi evita la examene şi cum?

Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac elevii în timpul testelor? Cum pot fi evitate acestea? Ce ar trebui să evitaţi în organizarea timpului de dinaintea examenelor? Echipa INTUITEXT, ajutată de specialiştii din redacţia SuntPărinte şi de feedback-ul mai multor profesori de gimnaziu, vă răspunde la aceste întrebări.

Care sunt cele mai frecvente 10 greşeli pe care elevii le fac în timpul examenelor? Iată-le!

1.       Nu citesc atent cerinţele. Înţelegerea eronată a subiectului atrage de la sine o rezolvare greşită. Cerinţele trebuie citite de 2-3 ori, rar, dându-se atenţie termenilor folosiţi. Nu uitaţi că între “defineşte”, “compară” şi “analizează” este o diferenţă!

2.       Nu gestionează corect timpul. Fie că vorbim despre recapitularea masivă a materiei fix înainte de examen (situaţie în care riscaţi să faceţi confuzii între definiţii, termeni, formule, etc.), fie că vorbim despre încăpăţânarea de a rezolva până la capăt un subiect pe care nu îl ştiţi (situaţie în care veţi rezolva subiectele cunoscute sub presiunea timpului), gestionarea timpului e crucială. Cu o zi înainte de examen este important să vă odihniţi, să dormiţi suficient. În ultima săptămână recapitulările trebuie să fie generale şi să nu vă ocupe întreaga zi.  Fiţi siguri că noţiunile importante vă sunt clare şi că ştiţi bine programa. În timpul examenului, dacă întâlniţi un subiect pe care nu ştiţi bine să îl rezolvaţi, treceţi mai departe fără a vă panica. După ce aţi rezolvat tot ceea ce ştiaţi, reveniţi în ordine asupra subiectelor care vi s-au părut mai grele.

3.       Transcriu greşit informaţiile de pe ciornă. Aveţi mare grijă mai ales în cazul părţii grilă, unde e nevoie să treceţi direct răspunsul corect pe foaie, fără detalierea rezolvării, că aţi transcris corect.

4.       Uită să scrie (sau scriu greşit) numele pe foaia de examen. Scrieţi informaţiile legate de identitate (nume, şcoală, judeţ) înainte să începeţi să rezolvaţi subiectele. NU copiaţi exemplul de pe tablă, dacă există unul scris.

5.       Nu au materialele necesare. Pregătiţi-vă din timp, cu o seară înainte, ustensilele de scris şi materialele auxiliare, dacă e cazul (ex.: trusă de geometrie). Aveţi grijă să nu uitaţi acasă documentele necesare. Sfatul nostru ar fi să aveţi cu voi şi o sticlă cu apă plată – hidratarea e foarte importantă, iar pe parcursul unui examen nivelul stresului e mai mare şi vă poate ajuta să vă liniştiţi dacă beţi câteva guri de apă.

6.       Detaliază prea mult pe ciornă. Ţineţi minte că rezolvările subiectelor trebuie să se regăsească in totalitatea lor pe foaia de examen (mai puţin la partea grilă), nu pe ciornă. Pe aceasta din urmă folosiţi-o pentru a vă ajuta în organizarea ideilor, dar concentraţi-vă la transpunerea lor pe foaia de examen.

7.       Nu scriu lizibil. Este foarte important ca ceea ce scrieţi să poată fi citit de profesorii care corectează şi să poată fi înţeles. Paginarea e şi ea importantă, aşadar încercaţi să organizaţi informaţiile în mod ordonat, nu scrieţi mult prea mic şi evitaţi tăieturile.

8.       Nu recitesc informaţiile scrise. Rezervaţi-vă 10-15 minute din timpul de examen pentru a reciti întreaga lucrare. Mai ales la proba de limba română veţi constata că acest lucru vă ajută să fiţi siguri că nu veţi fi sancţionaţi, din neatenţie şi grabă, pentru ortografie şi punctuaţie.

9.       Se lasă influenţaţi de ceea ce văd în sală. Dacă un coleg al tău scrie prea mult, prea repede… nu este un motiv pentru tine să intri în panică. Nu înseamnă că deţii insuficiente informaţii pentru a rezolva subiectul. Dacă cineva pe care cunoşti ca fiind un elev foarte bun nu scrie, nu trebuie să deduci că subiectele sunt prea grele şi vei greşi sigur. Trebuie să te concentrezi la lucrarea ta şi la propriile reacţii.

10.   Copiază. Acest lucru nu numai că nu este etic, dar îţi poate aduce numeroase probleme. Chiar dacă poate nu eşti prins, nimeni nu îţi garantează că răspunsurile tale nu ar fi fost mai bune decât cele copiate de la colegul. Iar dacă eşti prins, acest lucru va atrage eliminarea din examen, atrăgând consecinţe mult mai serioase decât o potenţială notă mai mică.

Vizitaţi şi Ghidul Admiterii pentru a vedea metodologia şi variante de subiecte.  

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.