27 mai 2013 16:05
287704 vizualizări

Uman vs. Real. Ce discipline veti avea dupa ce intrati la liceu, in functie de profil?

Atunci când vă alegeţi profilul trebuie să luaţi în calcul câte ore săptămânale de studiu va presupune să acordaţi fiecărei materii. Am analizat planul-cadru de învăţământ, pentru filiera teoretică, pentru clasele IX-XII şi iată ce am aflat!

În clasele a IX-a şi a X-a, atât profilul uman, cât şi cel real însumează 32 de ore de curs pe săptămână. Indiferent că optaţi pentru filologie sau ştiinţe sociale sau matematică-informatică sau ştiinţele naturii, veţi avea săptămânal două ore de educaţie fizică şi una de consiliere şi orientare (dirigenţie). Diferenţele apar la distribuţia celorlalte materii.

Primii 2 ani de liceu cunosc o repartizare egală a orelor pe materii în cazul profilelor matematică-informatică şi ştiinţle naturii. Astfel că cei care vor urma unul din aceste două profile, ar trebui să se pregătească săptămânal pentru 14 ore de real (4 de matematică, 3 de fizică, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatică şi 2 TIC) şi… 16 ore de uman (4 română, 4 limbi străine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umană şi 2 de arte – muzică, desen). Cum comentaţi distribuţia aceasta?

În clasele a IX-a şi a X-a, la profilele filologie şi ştiinţe sociale, elevii se vor pregăti săptămânal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de română, 1 de latină, 6 de limbi străine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzică, desen) şi 8 de real (2 de matematică, 2 de fizică, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC). Credeţi că este o repartizare echilibrată a materiilor şi a orelor dedicate lor în cazul acestui profil?

În clasele a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică, numărul de ore de română scade cu 1, la fel se întâmplă şi cu biologia şi chimia, iar artele şi TIC dispar complet din orar. În schimb va creşte numărul de ore de informatică (la 4 pe săptămână) şi apare un număr de 4 până la 6 ore de curriculum la decizia şcolii, care va fi cel mai probabil îndreptat spre opţionale pe zona de real. Cum credeţi că ar trebui să repartizeze liceul cele 6 ore din curriculum la acest profil?

În cazul profilului ştiinţele naturii, numărul de ore de chimie şi biologie se păstrează în clasele XI-XII, ba chiar creşte dacă luăm în considerare că cele 4-6 ore de curriculum la decizia şcolii vor viza şi aceste materii. Dispar complet din orar artele şi TIC, iar numărul de ore de română şi matematică scade cu 1.

Dacă vă hotărâţi să optaţi pentru filologie, va trebui să ştiţi că în ultimii 2 ani de liceu veţi face cam 20 de ore de uman pe săptămână, fără să punem la socoteala opţionalele. Apare o materie nouă: literatura universală. Se va păstra o oră de educaţie artistică pe săptămână, în timp ce matematica şi informatica dispar complet.Veţi avea o singură ore de ştiinţe şi una de TIC.

Cei de la Ştiinţe Sociale nu vor face literatură universală, insă li se va mări numărul de ore de istorie şi vor trece prin studii sociale. Matematica rămâne în orar cu 2 ore pe săptămână, identic cu TIC. Celelalte materii de real sunt însă complet absente.

În ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o oră de educaţie fizică pe săptămână. Vi se pare o măsură bună sau nu?

Este util să ţineţi cont de programul-cadru atunci când optaţi pentru profilul pe care să îl urmaţi, deparece este un angajament de 4 ani, pe care trebuie să îl susţineţi. Dacă în gimnaziu competenţele voastre s-au îndreptat spre materii precum româna, istoria, engleza, etc. poate ar trebui să luaţi în considerare un profil umanist. Rezultate bune în gimnaziu la chimie, matematică, fizica, informatică, ar putea să vă sugereze că nu ar fi o idee bună să vă luaţi angajamentul a 18 până la 24 de ore de ştiinţe umaniste, pe săptămână, şi să vă îndreptaţi atenţia spre profilul real.

 

Odată ales profilul, vă puteți interesa care liceu ar fi adecvat. Pentru a intra la liceul potrivit trebuie să te pregăteaști temeinic pentru Evaluarea Națională

Pregătirea ar trebui să se realizeze în mod constant, din timp și având grijă să îți evaluezi mereu progresul. Desigur, totul ar trebui să fie și interactiv, pentru a învăța mai ușor. Platforma ExamenulTau.ro te poate ajuta să realizezi toate acestea: acoperă 100% din programa de examen, este accesibilă și îți oferă acces în timp real la evoluția pe care o ai. Pachetul complet de pregătire pentru Evaluarea Națională 2016 și 2017 poate fi achiziționat în această perioadă la un preț special – află detalii despre ExamenulTau.ro.


*TIC – Tehnologia Informaţiei şi Comunicării

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.