5 iunie 2019 13:27
3624 vizualizări

S-au tăiat 40.000 de locuri la liceu! 1.200 de clase de a IX-a dispar din anul scolar 2019-2020

 

Potrivit cifrelor de școlarizare votate în ședința de Guvern din data de 23 aprilie, în anul școlar 2019-2020 vor exista 134.600 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ liceal de zi și 60.000 de locuri la școala profesională. Prin urmare, peste 40.000 de elevi vor trebui să se înscrie la școala profesională sau în învățământul dual.

Și elevii cu note bune pot alege școala profesională, nu doar copiii slabi. Trebuie să lucrăm însă la mentalitatea elevilor și mai ales a părinților vizavi de școala profesională, care este una greșită și aduce un deserviciu Educației -  Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu

Ce consideră experții în educație?

Expertul în educație, profesorul Cătălin Osiceanu spune: trebuie găsită o soluție pentru că elevii, care  doresc să intre la liceu, să dea un examen sau eventual, după primul an de profesională. Nu poți să condamni definitiv un copil la profesională. În plus, există un mare deficit de specialiști, în special la meseriile percepute ca fiind ușoare, dar bine plătite, precum: cofetar, sudor, electrician, hairstylist.  O altă problemă semnalată de experți este cea în care nu există o conexiune între sistemul privat și școala profesională, colaborare care ar asigura absolvenților și un loc de muncă.

Citește mai multe despre aceste schimbări aici!

 

 

 

 

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.