1 septembrie 2016 12:14
1473 vizualizări

Adolescenta – proba de foc pentru parinti

De obicei, in perioada adolescentei relatia copiilor cu parintii si profesorii ia o turnura neasteptata. In timp ce primii nu stiu cum sa gestioneze valul de emotii noi care ii copleseste, cei din urma au probleme in a intelege schimbarea de atitudine a tinerilor.

 

Adolescentii au un profil psihologic eterogen, cel putin la prima vedere. Sunt vulnerabili si sensibili, dar simuleaza independenta si puterea cu o tarie surprinzatoare. Resping aproape orice vine din partea adultilor, adera insomniac la opiniile grupului si tind sa clasifice drept desuet tot ce nu e in acord cu noul lor punct de vedere. Oricat de dificil ar fi pentru parinti sa intuiasca sensul ascuns al acestor manifestari, adultii trebuie sa stie ca toate converg in acelasi punct: nevoia tinerilor de autonomie si acceptare.

In plus, pe langa confuzia pe care o genereaza noile valente in relatia cu parintii, adolescentii mai au de gestionat si alte presiuni: a grupului de prieteni si a scolii.

Ce pot face adultii pentru a-i invata pe copii sa comunice corect si sa faca fata atat provocarilor in plan psiho-social, cat si examenelor si tezelor de la scoala?

1.     Empatizeaza cu copilul – asculta-l atent inainte de a-i oferi sfaturi. Pune-i intrebari concrete care sa va ajute pe amandoi sa intelegeti problema si asigura-l de sustinerea ta neconditionata. Chiar daca esti de parere ca are o parte de vina (indiferent de pondere), explica-i unde consideri ca a gresit si reaminteste-i ca ii esti alaturi in orice situatie. Cel mai adesea, copiii si adolescentii fac greseli din nestiinta, nu dintr-o strategie premeditata de a-si enerva parintii sau profesorii.

2.     Incearca sa-i oferi cele mai eficiente instrumente de invatare – Asa cum il ajuti in relatiile sociale, ajuta-l sa-si construiasca o relatie cat mai armonioasa si cu scoala. Si cum presiunile par a fi la tot pasul, iar scoala este garantul unei cariere de succes, asigura-te ca fiul/ fiica ta beneficiaza de instrumente de invatare prietenoase. De pilda, www.ExamenulTau.ro este cea mai eficienta platforma de solutii personalizate de invatare, pregatire si testare pentru Evaluarea Nationala! www.ExamenulTau.ro  iti ofera 302 filme de predare, 342 de probleme rezolvate, 191 de teste de fixare a notiunilor, 58 de teste fulger si un simulator de examen pentru Evaluarea Nationala, cu feedback imediat. In plus, peste 50% dintre utilizatori au obtinut mai mult cu pana la 2 puncte la Evaluarea Nationala, iar altii au declarat ca au folosit acest produs educational pentru rezolvarea temelor, in fiecare zi, fara sa mai aibă nevoie de ajutorul parintilor sau al unui profesor meditator.

 

Citeste aici mai multe sfaturi utile pentru a depasi cu bine perioada adolescentei.

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.