17 iulie 2012 17:27
1816 vizualizări

Mediile generale la Evaluarea Naţională, Absolvire şi Admitere liceu în fiecare judeţ

Echipa Intuitext a urmărit evoluţia mediilor la Evaluarea Naţională (matematică, română şi medie generală) Admiterea la Liceu şi Absolvire (clasele V-VIII) pentru fiecare judeţ din România. Vă prezentăm o serie din concluziile noastre. Puteţi vedea mai multe grafice aici.

O diferenţă majoră de nivel se poate vedea că apare în Mehedinţi, judeţ care s-a clasat în 2011 pe prima poziţie în topul mediilor la Evaluarea Naţională cu valoarea 7,25. Anul acesta a reuşit o performanţă de doar 5,8. Locul de judeţ fruntaş în ceea ce priveşte media Evaluării Naţionale este anul acesta Bucureşti, care a atins valoarea de doar 6,84. Cea mai mică medie a Evaluării Naţionale a înregistrat-o în 2011 judeţul Călăraşi (5,84), în timp ce anul acesta în coada rezultatelor se află judeţul Harghita (4,8).

Deşi în ceea ce priveşte rezultatele de 10 curat proba de limba română era condusă în mod detaşat de cea de matematică, atunci când vorbim despre media generala a celor două, putem observa că elevii s-au descurcat per total mai bine la română. Cea mai mare medie la română, atât în 2011 cât şi în 2012 a înregistrat-o judeţul Bucureşti (7.6, respectiv 7.51 – scădera nivelului a fost minoră, în ciuda controverselor iscate de subiecte), în timp ce în coada clasamentului s-a poziţionat în ambii ani judeţul Harghita (5.81 în 2011 şi 4.84 în 2012).

Rezultatele la matematică sunt ceva mai scăzute, în ambii ani, atât în ceea ce priveşte valoarea maximă, cat şi cea minimă. Bucureştiul deţine prima medie în anul acesta (6.18), în timp ce anul trecut Mehedinţi se clasa pe locul 1 cu 7.02. Minimele le-au atins judeţele Tulcea (în 2011 cu 5.14) şi Călăraşi (în 2012 cu 4.28).

Dacă ar fi să analizăm mediile de absolvire a claselor V-VIII vom vedea că situaţia nu s-a schimbat aproape deloc în cei 2 ani, valorile minime şi maxime fiind aproape identice şi depăşind nota 8.

Mediile de amitere la liceu au fost mai mari în 2011, însă prima şi ultima poziţie în clasament au fost ocupate de exact aceleaşi judeţe: Bucureşti (7.9 în 2011 şi 7.76 în 2012) şi Călăraşi (7.01 în 2011 şi 6.75 în 2012).

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.