5 iunie 2019 13:58
1941 vizualizări

Bullying-ul, un fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori!

400.000 de copii sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți public, 390.000 sunt amenințați cu bătaia sau cu lovirea. Iar cifra de o duritate extremă: 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor.

Acestea sunt datele furnizate de către Organizația Salvați Copiii, în campania Alege să te opui bullying-ului, fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori.

Fenomenul este unul complex, având repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoționale și a vieții sociale a celor implicați.

România se situează, în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, pe locul 3, potrivit OMS. 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat ce înseamnă expunerea la frică, umilință, agresiune: Frica este unul dintre cele mai puternice și mai toxice sentimente. Te paralizează, te face să îți selectezi o ierarhie de priorități dictate de nevoia de auto-apărare, punând, astfel, între paranteze nevoile reale, cele de interacțiune socială, de afirmare și de validare socială. Iar atunci când vorbim despre fenomenul de bullying în școli, frica este sentimentul dominant. Agresorul vrea să inspire frică, iar aceasta din urmă blochează emoțional atât victimă, cât și copilul martor, care va duce cu el acasă sentimentul greu de a fi fost complice tăcut. Dar prima alegere de a interveni și de a corecta situația aparține adultului: părinte, profesor, consilier, pentru că de la ei copiii vor învăța să își asume și să fie responsabili pentru ceea ce fac sau nu fac.

Ce alegi să faci dacă ești copil și observi o situație de bullying? Alege calea sănătoasă de a fi curajos, de a lua apărarea unui coleg!

Citește aici mai multe despre bullying-ul din România!

Informatiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro/2012/ http://admitere.edu.ro/2011/, http://admitere.edu.ro/2010/, http://admitere.edu.ro/2009/, http://admitere.edu.ro/2008/, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale institutiilor de învăţământ. O parte din specializari au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor si stabilirea optiunilor. Inainte de efectuarea alegerilor definitive si completarea fiselor de inscriere, va recomandam sa consultati brosura de admitere distribuita in scoli si site-urile oficiale ale Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizeaza in mod constant informatiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, in functie de modificarile semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi facuta raspunzatoare pentru nici o dauna, de orice natura ar fi aceasta, provocata utilizatorilor sai de folosirea informatiilor furnizate de INTUITEXT.