5 iunie 2019 13:58
2777 vizualizări

Bullying-ul, un fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori!

400.000 de copii sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți public, 390.000 sunt amenințați cu bătaia sau cu lovirea. Iar cifra de o duritate extremă: 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor.

Acestea sunt datele furnizate de către Organizația Salvați Copiii, în campania Alege să te opui bullying-ului, fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori.

Fenomenul este unul complex, având repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoționale și a vieții sociale a celor implicați.

România se situează, în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, pe locul 3, potrivit OMS. 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat ce înseamnă expunerea la frică, umilință, agresiune: Frica este unul dintre cele mai puternice și mai toxice sentimente. Te paralizează, te face să îți selectezi o ierarhie de priorități dictate de nevoia de auto-apărare, punând, astfel, între paranteze nevoile reale, cele de interacțiune socială, de afirmare și de validare socială. Iar atunci când vorbim despre fenomenul de bullying în școli, frica este sentimentul dominant. Agresorul vrea să inspire frică, iar aceasta din urmă blochează emoțional atât victimă, cât și copilul martor, care va duce cu el acasă sentimentul greu de a fi fost complice tăcut. Dar prima alegere de a interveni și de a corecta situația aparține adultului: părinte, profesor, consilier, pentru că de la ei copiii vor învăța să își asume și să fie responsabili pentru ceea ce fac sau nu fac.

Ce alegi să faci dacă ești copil și observi o situație de bullying? Alege calea sănătoasă de a fi curajos, de a lua apărarea unui coleg!

Citește aici mai multe despre bullying-ul din România!

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.