17 iunie 2014 15:00
3149 vizualizări

Analiză distribuţie locuri la liceu 2014. Care e cea mai populară specializare?

164.017 locuri la liceele din întreaga țară sunt puse la dispoziție, anul acesta, elevilor absolvenți de clasa a VIII-a, conform broșurilor publicate de Ministerul Educației.

Locurile au fost distribuite procentual în rândul celor 3 filiere de organizare a învăţământului liceal astfel: 47,3% filieră teoretică, 45,7% fileră tehnologică şi 7% filieră vocaţională. Comparativ cu anii trecuți se observă o ușoară creștere procentuală a locurilor filierelor teoretică și vocațională. Corelat cu evoluția pieței de muncă, la nivel global, acest lucru poate fi explicat printr-un interes crescut față de industriile IT, astfel că numărul de locuri la specializările de real, îndeosebi matematică-informatică, e în creștere.

 

Distributie locuri in functie de filiera

 

Municipiul Bucureşti dispune de peste 13000 de locuri la licee (circa 8,3% din totalul disponibil în România), distribuite pe filiere în aproape aceleaşi valori procentuale precum cele de la nivel naţional. 

Învăţământul liceal românesc este organizat în jurul a 9 profile (10, dacă luăm în calcul și cele 28 de locuri, adică 0.02% din total, puse la dispoziție pentru Waldorf). Distribuţia locurilor la nivel naţional, în funcţie de ele, anul acesta, este următoarea:

  • Real: 29,2% (cea mai populara specializare a acestui profil este matematică - informatică, oferind peste 26000 de locuri)
  • Tehnic: 20,7% (cea mai populară specializare a acestui profil fiind mecanica, cu peste 13000 de locuri disponibile)
  • Uman: 18,2% (specializarea cea mai populară – filologia, cu peste 19000 de locuri disponibile)
  • Servicii: 17,2% (unde economia și turismul au cele mai multe locuri disponibile: circa 12400, respectiv 10200)
  • Resurse naturale şi protecţia mediului: 7,9% (peste 4000 de locuri sunt asignate specializării protecția mediului)
  • Sportiv: 2,4%
  • Artistic: 1,9% (artele plastice și muzica sunt specializările cele mai populare, ambele cu peste 1000 de locuri)
  • Teologic: 1,4%
  • Pedagogic: 1,1% 

După cum se poate observa și din enumerarea de mai sus, cea mai populară specializare în România rămâne matematică-informatică, un procent de 16,1% din totalul locurilor disponibile fiindu-i asignate.

 

Distributie locuri in functie de specializari

Alegerea profilului și a specializării ar trebui făcută ținând cont de competețele și  înclinațiile native ale elevului, precum și de planurile acestuia de viitor. Alegerea ar trebui să fie una informată și numărul de locuri disponibile să nu fie un principal criteriu. Atunci când este ales profilul trebui luat în calcul și numărul de ore săptămânale de studiu pentru fiecare materie. Mai multe detalii despre acest aspect puteți găsi în articolul ”Uman vs. Real. Ce discipline veți avea dupa ce intrați la liceu, în funcție de profil?”

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.