6 iunie 2013 15:36
3124 vizualizări

[CERCETARE] Cât de pregătiţi sunt elevii pentru Evaluarea Naţională?

În urma unei cercetări pe care am făcut-o în cadrul comunităţilor Didactic.ro, SuntParinte.ro, AdmitereLiceu.ro şi Olimpiade.ro, am încercat să determinăm care sunt aşteptările pentru Evaluarea Naţională 2013 din partea elevilor, profesorilor şi părinţilor, respectiv cât de pregătiţi sunt copiii pentru aceasta, tot din cele 3 perspective.

Pentru cercetare s-a folosit un chestionar online, trimis unor eşantioane de 2788 de părinţi, 604 elevi şi 618 profesori de gimnaziu (de română şi matematică).

În urma răspunsurilor centralizate, la întrebarea “Cum s-a descurcat copilul dvs. la simulările examenelor Evaluării Naţionale?” părinţii au răspuns într-o majoritate de 41% că “Se putea mai bine, însă rezultatele au fost normale pentru acel moment”.  28% spun că li s-a răspuns întocmai aşteptărilor, în timp ce 24% s-au declarat dezamăgiţi de rezultate. Doar 7% din părinţii care au răspuns la această întrebare au spus că rezultatele copilului au depăşit aşteptările lor.

Răspunsurile date de profesori la întrebarea “Cum s-au descurcat elevii dvs. la simulările examenelor Evaluării Naţionale?” relevă concluzii similare cu cele ale părinţilor, diferenţa fiind că deşi majoritatea cred că “Se putea mai bine, însă rezultatele au fost normale pentru acel moment” (37%), o parte importantă dintre dascăli s-au declarat dezamăgiţi de rezultate (31%).

Elevii au fost mult mai subiectivi, împărţindu-se în două tabere egale: jumătate se aştepta să ia mai mult, elevii fiind astfel dezamăgiţit de rezultate, în timp ce cealaltă jumătate se aştepta să ia mai puţin.

Ne-a interesat foarte mult să aflăm perspectiva celor 3 segmente şi vizavi de progresul pe care elevii l-au făcut la materiile la care vor susţine Evaluarea Naţională. Răspunsul majoritar al cadrelor didactice nu e unul foarte optimist: 63% dintre ei consideră că doar o mică parte din elevi au făcut progrese şi doar 6% se declară mulţumiţi de evoluţia tuturor elevilor.  9% dintre dascăli consideră că progresele nu există deloc, în timp ce 23% cred că existe progrese mai mult spre una din cele două materii.

Părinţii sunt ceva mai optimişti când răspund la întrebarea “De la momentul simularilor şi până acum, copilul dvs. a facut progrese în ceea ce priveşte materiile la care va susţine examene la Evaluarea Naţională?”. 45% sunt convinşi că deşi mai are de recapitulat, progresele există şi sunt vizibile. 24% cred că progresele făcute sunt foarte mari, 17% cred că ele sunt vizibile mai mult la una dintre materii şi doar 14% spun că nu există deloc îmbunătăţiri din partea copilului lor. Elevii sunt şi mai optimişti! Niciunul nu a afirmat că nu s-au făcut progrese, părerile împărţindu-se astfel: 30% afirmă că au făcut progrese mari la ambele materii, 20% spun că au evoluat mai mult la română, în timp ce 50% la matematică.

Diferenţele destul de mari apar la cea mai dificilă dintre întrebări: “Care sunt aşteptările pentru Evaluarea Naţională 2013?”. Majoritatea dascălilor se păstrează rezervaţi şi declară că “nu pot răspunde la această întrebare” (37%), în timp ce părinţii cred că ai lor copii vor lua note între 8 şi 10 (67%). Elevii sunt şi ei optimişti şi 70% răspund că vor avea o medie peste 7, 20% dintre ei merg chiar mai departe afirmând că se aşteaptă la note între 8 şi 10.  Doar 10% dintre părinţi se aşteaptă la o medie mai mică de 7, în timp ce profesorii sunt mai pesimişti şi spun că doar jumătate din elevi vor lua note peste 6 (34%).

Analizând rezultatele acestei cercetări putem afirma că părinţii au cele mai mari aşteptări de la copii, în timp ce dascălii tind să fie pesimişti în ceea ce priveşte rezultatele ce vor urma. Elevii nu par să fie deloc îngrijoraţi de examene, semn că ar putea să trateze uşor superficial importanţa lor. Rămâne de văzut care vor fi efectiv rezultatele Evaluării Naţionale, sperând ca ele să aducă un progres faţă de anul trecut.

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.