3 iulie 2013 14:11
11186 vizualizări

Alegerea liceului – un prim pas important pentru elev. Cum îl pot ajuta şcoala şi familia?

O dată afişate rezultatele finale ale Evaluării Naţionale, începe o nouă fază pentru absolvenţii claselor a VIII-a, cea pentru care se pregătesc cu nerăbdare de multe luni: admiterea la liceu. În perioada 5-9 iulie, ajutaţi de părinţi şi diriginte, elevii vor completa fişa de admitere.

Cum cred elevii că îi pot ajuta şcoala şi familia în a face cea mai bună decizie? Vă împărtăşim mai departe informaţiile pe care ni le-a dezvăluit un studiu pe care specialiştii INTUITEXT l-au efectuat în anii şcolari 2011-2012 şi 2012-2013.

O majoritate absolută a elevilor (76,8%) crede că cel mai important lucru pe care îl poate face, în această privinţă, este ca dirigintele să le ofere mai multe informaţii despre opţiunile şcolare pe care le au.  Deasemenea,  64,4% au considerat foarte important ca şcoala să îi ajute în identificarea propriilor aptitudini, pe baza cărora să facă o decizile mai bună legată de liceu şi specializare. 39% dintre ei consideră că ar ajuta dacă şcoala ar derula un program de ore suplimentare la materiile unde au probleme. Organizarea unor întâlniri cu elevi de liceu care urmează diferite profiluri şi specializări ar fi ceva ce şi-ar dori 37% dintre respondenţi să existe în şcoli. 27,7% şi-ar dori informare şi consiliere în carieră oferite de profesorul consilier şcolar. Doar 9,4% ar avea pretenţia ca şcoala să ofere sprijin material (exemplu: burse de studiu) elevilor cu o condiţie precară, pentru ca aceştia să îşi poată continua studiile.

Când a venit vorba despre ce cred că pot face părinţii lor pentru a-i ajuta să ia cele mai bune decizii în procesul admiterii la liceu, elevii au mers pe 4 direcţii:

    • Program suplimentar de lucru acasă la disciplinele unde întâmpină dificultăţi de învăţare (48,3%)
    • Suport emoţional (47,5%)
    •  Colaborare strânsă cu dirigintele clasei (32,1%)
    • Colaborare strânsă cu profesorul consilier şcolar (10,1%)

Studiul INTUITEXT s-a concentrat să obţină răspunsuri legate şi de nivelul de informare al elevilor, din perspectiva profesorilor diriginţi. La întrebarea “în ce măsură consideraţi că elevii de clasa a VIII-a sunt informaţi cu privire la oportunităţile educaţionale de după absolvirea gimnaziului?” aceştia au răspuns astfel: 

    • Foarte bine informaţi: 19,4%
    • Bine informaţi: 27%
    • Destul de bine informaţi: 24,4%
    • Suficient de bine informaţi: 17,7%
    • Puţin informaţi: 8,8%
    • Foarte puţin informaţi: 2,7%

Profesorii au fost şi ei întrebaţi cum cred că ar putea părinţii să îi susţină cel mai bine pe elevi pe drumul alegerii celui mai bun liceu pentru ei. Răspunsurile acestora, spre deosebire de cele ale elevilor, au pus cel mai mare accent pe colaborarea strânsă a părinţilor cu dirigintele clasei: 76,6%. Doar 33,3% au pus subliniat importanţa sprijinului emoţional…

În ceea ce priveşte rolul şcolii în procesul decizional legat de admiterea la liceu, profesorii diriginţi cred că cel mai important lucru pe care îl poate face această instituţie este să îi ajute pe elevi să îşi identifice aptitudinile: 69,4%. Foarte mulţi dintre ei (50,5%) au accentuat importanţa promovării serviciilor de consiliere a carierei, oferite de profesorul consilier şcolar.

Aţi putea afirma că şcoala şi familia v-au ajutat în procesul de alegere a celui mai potrivit liceu? Ce v-aţi fi dorit în plus? Unde credeţi că mai are de lucru sistemul şcolar în această privinţă?

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.