8 februarie 2013 16:26
1478 vizualizări

Trei documentare despre o altfel de Românie, în mediateca Manifesto

În luna februarie, Cluburile de Film Manifesto provoacă liceenii din toată țara să descopere Românie așa cum puțini o cunosc, prin trei producții documentare românești despre problemele și dilemele contemporane ale lumii de astăzi dar și despre oamenii curajoși care propun soluții de schimbare socială. Filmele din mediateca Manifesto vor fi proiectate în cadrul Cluburilor de Film Documentar, inițiate și gestionate de elevii din 23 de licee ale țării și vor fi urmate de o dezbatere cu invitați propuși de liceeni.

Școala noastră (r. Mona Nicoară, Miruna Coca Cozma, România, 2011) urmărește de-a lungul a patru ani povestea unor copii din liniștitul orășel transilvănean Târgu Lăpuș. Alin, Beni si Dana s-au născut  într-o comunitate de romi și sunt pionierii unui experiment de integrare socială. 

Tășuleasa Un film fain (r. Andrei Dăscălescu, România, 2012)  este povestea unuia din cele mai inedite proiecte sociale românești: un campus în vârful muntelui Bârgăului, lângă Pasul Tihuța, o comunitate în care tinerii  învață ce înseamnă să fii voluntar și de ce e important să îți pese.

Internetul se închide (r. Alex Lungu, România, 2012), este primul documentar scurt românesc ce tratează o temă provocatoare și actuală:  problema drepturilor de autor în lumea internetului. Cum ne putem raporta la noțiuni ca file-sharing și cum sunt afectați creatorii operelor în cauză?  Aflăm de la Marius Moga, Florin Grozea și alți artiști locali care au fost nevoiți să se adapteze la regulile lumii digitale. 

Filmele din mediateca Manifesto sunt documentare din întreaga lume care ating tematici globale, precum migrația, drepturile omului, diversitatea culturală, dezvoltarea economică, schimbările climatice. Acestea sunt  accesibile pentru toți membrii programului și sunt proiectate lunar în licee în cadrul Cluburilor de Film. Un club de film Manifesto este inițiat și gestionat de tineri cu inițiativă care își doresc să-și dezvolte abilitățile de leadership în proiecte educaționale dar și cunoștințele în domeniului cinematografiei și al educației multimedia. AICI  gasiți mai multe detalii despre înființarea unui club de film Manifesto. 

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.