26 septembrie 2012 12:16
1065 vizualizări

Studiul în străinătate, accesibil şi din ianuarie

Toamna aduce veşti bune pentru elevii care nu au reușit să plece la studii în străinătate în septembrie. Ei nu trebuie să mai aștepte încă un an întrucât universităţile din Danemarca, Marea Britanie și Olanda își deschid programele și în ianuarie 2013. Facultatea are exact aceeași structură, iar, la terminarea studiilor, studenţii vor obţine aceeaşi diplomă, numai că, în loc să termine în lunile de vară, vor termina în lunile de iarnă. În plus, concurenţa fiind mai mică, admiterea este mult mai uşoară pentru aceste programe.

Cei interesaţi pot afla mai multe detalii direct de la reprezentanţii universităţilor din străinătate prezente la RIUF, the Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi internaționale din Europa de Sud Est, desfășurat anul acesta pe 20-21 octombrie în București la Sala Palatului şi pe 23 octombrie în Cluj Napoca la Casa de Cultură a Studenţilor. 

O treime dintre elevii români vor să studieze în ţară

Ţările în care se desfăşoară programele cu începere în luna ianuarie sunt şi cele aflate între destinaţiile preferate de studenții români. În cadrul unei întrebări cu răspunsuri multiple dintr-un studiu desfășurat la ediţia din martie 2012 RIUF, participanții au declarat că Marea Britanie rămâne destinația de top pentru studiul în străinătate în rândul elevilor români, 46% dintre respondenţi îşi doresc să plece la o universitate din această ţară. Următoarea destinaţie preferată este România, 34% dintre vizitatorii RIUF declarând că vor sa afle mai multe informații despre programele de licenţă şi masterat oferite de universităţile române. Mai mult, ei caută la eveniment reprezentanții facultăţilor din ţară pentru a afla direct de la ei răspunsurile căutate.

În topul preferinţelor se află şi Danemarca (25%), SUA (23%), Germania (22%) si Olanda (17%). Interesul în creştere pentru aceste ţari, manifestat în ultimii ani, poate fi explicat de numeroasele informaţii legate de alte destinaţii de studiu accesibile din diferite puncte de vedere, cum ar fi: calitatea învăţământului, costuri de şcolarizare, posibilităţi de angajare, oportunități de finanțare şi altele.

Ştiinţele exacte sunt cele mai căutate

Spre deosebire de studenţii din România, unde profilul economic pare să fie cel mai căutat domeniu, cei care pleacă în străinătate tind să se focuseze pe domenii mai tehnice. De exemplu, Informatica/IT-ul a fost cea mai căutată specializare în afara ţării, 15% dintre participanții la eveniment dorind să urmeze un program de licență sau de master în acest domeniu, devansând supremaţia domeniului Economic, care se afla în mod tradiţional pe prima poziţie.  Acesta a ajuns pe locul 2, la o distanţă mică (14%), fiind la egalitate cu Medicina şi Marketingul. 13% dintre participanţi sunt interesaţi de studii în Jurnalism şi Comunicare în afara ţării.

Fie că îşi doresc să studieze aceste domenii, fie altele, elevii şi studenţii români sunt aşteptaţi la cea de-a 11 a ediţie RIUF. Pe 20-21 octombrie în Bucureşti şi pe 23 octombrie la Cluj, vizitatorii RIUF vor putea să interacţioneze cu reprezentanţi a zeci de universităţi internaţionale, vor afla poveşti de succes ale tinerilor români care au studiat sau încă mai studiază în străinătate, pot participa la sesiuni de prezentări ale diferitelor sisteme academice sau pot fi admişi pe loc. Mai multe detalii despre eveniment se găsesc pe www.riuf.ro

Susţinătorii RIUF sunt: Intact Media Academy

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Biz Camp, Business24, INTUITEXT, EDU Manager, Edu News, Ejobs, Goingout, Onlinestudent, Regielive, România Liberă, România Pozitivă, Scoala EDU, Studentie.ro, Teen Press, Vinsieu, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri instituţionali ce contribuie la succesul evenimentului: British Council, CampusFrance, Comisia Fulbright, DAAD, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Parteneri educaţionali ce susţin RIUF sunt: AIESEC, Akcees, ARDOR, ASCIG, ASER, ASPSE, Best, BOS, BYP, GRASP, Hipo, ISIC, LSRS, VIP, VWI.

Informatiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro/2012/ http://admitere.edu.ro/2011/, http://admitere.edu.ro/2010/, http://admitere.edu.ro/2009/, http://admitere.edu.ro/2008/, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale institutiilor de învăţământ. O parte din specializari au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor si stabilirea optiunilor. Inainte de efectuarea alegerilor definitive si completarea fiselor de inscriere, va recomandam sa consultati brosura de admitere distribuita in scoli si site-urile oficiale ale Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizeaza in mod constant informatiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, in functie de modificarile semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi facuta raspunzatoare pentru nici o dauna, de orice natura ar fi aceasta, provocata utilizatorilor sai de folosirea informatiilor furnizate de INTUITEXT.