17 iulie 2012 14:45
1422 vizualizări

Parada notelor de 10 la Evaluarea Naţională

Subiectele Evaluării Naţionale 2012 au fost cu siguranţă o temă de discuţie controversată, născându-se multe ipoteze conform cărora nivelul rezultatelor ar trebui să scadă din cauza variantei 6 de la limba română sau că, din contră, ar trebuie să urce, graţie variantei 2 de la matematică. Adevărul este undeva la mijloc. Cel puţin conform statisticii pe rezultatele de vârf.

Pentru că echipei INTUITEXT îi place să vadă partea plină şi valoroasă a paharului, din seria de statistici pe care le-am pregătit pentru voi, în cadrul campaniei TOTUL DESPRE ADMITEREA TA, o vom prezenta prima pe cea care adună la un loc toate notele şi mediile de 10.

Anul acesta, în România, s-au obţinut în total 5452 de note de 10 (din care 1214 la limba română şi 4238 la matematică), faţă de 5037 (1806 la limba română, 3231 la matematică) în anul precedent.  Până acum aţi spune 1-0 pentru 2012, însă propun să analizăm cum a stat situaţia în ceea ce priveşte mediile de 10 (română + matematică).

Deşi au fost, în total, peste 5000 de note de 10 la Evaluarea Naţională, în ambii ani, mediile de 10 curat au o valoare formată din doar 3 cifre: 412 în 2012 şi 430 în 2011. Iar scorul devine rapid 1-1. Cu toate acestea, ar mai fi de menţionat faptul că în 2012 numărul total al candidaţilor a fost cu aproximativ 50.000 mai mic decât în 2011.

În ambii ani putem observa faptul că notele de 10 la matematică le depăşesc în număr ridicat pe cele de la limba română, diferenţa în 2012 fiind şi mai mare. Să fie oare moştenirea istorică (în 1959 România a dat naştere celei mai mari competiţii de matematică – OIM: Olimpiada Internaţională de Matematică) sau pur şi simplu nivelul subiectelor nu este echilibrat?

În orice caz, felicitările noastre tuturor posesorilor de 10 la Evaluarea Naţională! Sperăm ca de la an la an numărul vostru să crească. Acestea fiind spuse, putem începe înscrierile pentru parada notelor de 10 din 2013!

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.