13 decembrie 2016 13:40
2091 vizualizări

Notele si evaluarile produc anxietate sau stimuleaza evolutia

La clasele primare, gimnaziu sau liceu, daca sunt folosite folosite in chip eronat, notele si calificativele pot avea numai efecte nedorite. In loc sa fie un ghid util pe tot parcursul educational, aceste forme de evaluare risca sa determine o competitie de tip egoist si speranta ca ceilalti colegi vor obtine rezultate mai slabe.

Tocmai pentru a preveni dezvoltarea unor defecte greu de remediat, cadrele didactice ar trebui sa descurajeze competitia in randul elevilor prin organizarea diverselor activitati / lectii sub forma lucrului in echipa in loc de concursuri individuale in care se puncteaza performanta fiecarui copil in parte si nu a intregului grup.

La randul lor, parintii ar trebui sa evite compararea propriului copil cu alti colegi de clasa si sa nu pretinda ca rezultatele lui scolare sa le egaleze si, cand e cazul, sa le depaseasca pe ale acestora.

Incurajand lucrul in echipa adultii nu doar contribuie la o dezvoltare cognitiva, ci si psiho-emotionala sanatoasa a copiilor, care nu se vor confrunta vreodata cu efectele dureroase ale anxietatii de performanta.

Cand parintii poarta intreaga responsabilitate a viitorului copiilor lor, iar copiii se tem ca nu vor indeplini asteptarile familiei sau ale scolii, se creeaza premisele unui tablou tensionat, din care nimeni nu are de castigat.

In primul rand, adultii ar trebui sa constientizeze ca o educatie eficienta si durabila se obtine intr-un cadru benefic din punct de vedere afectiv, adica atunci cand nu exista o concentrare exclusiva pe rezultate. Pe de alta parte, si copiii vor invata mai bine daca nu resimt in mod constant presiunea notelor sau a calificativelor si vor descoperi astfel placerea de a explora, de a sti, de a fi informati. 

In plus, elevii pot studia folosind produse de invatare adaptate nevoilor si dorintelor lor, mai ales ca noile generatii de elevi sunt pasionate de tehnologie, gadget-uri smart si in general de tot ce e nou si inovator. In acest sens, Intuitext ii ajuta pe copiii de gimnaziu printr-o platforma, ExamenulTau, produs de invatare online destinat pregatirii la Limba Romana si Matematica atat pentru temele zilnice, cat si pentru teze sau chiar Evaluarea Nationala de la finalul clasei a VIII-a.

Oferindu-le copiilor instrumente de studiu placute, avem grija nu doar de educatia copiilor si de bunastarea lor emotionala (aceasta fiind de fapt prima conditie pentru rezultate scolare, profesionale bune), ci si de fericirea parintilor, care nu vor mai privi cu teama responsabilitatile scolare ale copiilor lor.

 

Citeste articolul in intregime.

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.