7 noiembrie 2016 12:10
1454 vizualizări

Un liceu bun, o adolescenta mai sigura

Pana de curand, admiterea la liceu presupunea un fel de ritual organizatoric pe care il urmau toti elevii de gimnaziu: meditatiile, culegerile de matematica, consfatuirile de familie unde copiii isi „raportau“ performantele scolare. Parintii isi doresc un liceu bun pentru copiii lor atat pentru educatia ce le garanteaza o cariera de succes, cat si pentru rata (posibil) mai mica de violenta in randul elevilor.

 

Odata cu introducerea metodelor alternative de invatare, in locul tensiunilor concentrate in jurul ideii de studiu, s-a instalat o relaxare justificata prin insasi eficienta acestor noi metode. Platformele online, de exemplu, sunt produse de invatare pe care elevii le pot utiliza autonom, cand au timp, fara ajutorul parintilor sau a profesorului meditator, imbinand atat educatia, cat si placerea adolescentilor de a folosi cele mai cool gadgeturi.

Astfel, elevilor le este incurajata dorinta de a cunoaste, curiozitatea nativa, placerea de a face singuri descoperiri si satisfactia de a intelege notiuni dificile. Pe langa beneficiile evidente pe care le are o atitudine pozitiva a copiilor fata de scoala, parintii isi doresc un liceu bun pentru copiii lor si din punct de vedere social. De cativa ani incoace au fost facute o serie de studii si statistici referitoare la violenta in scoli, atat in ce priveste relatia elevi-profesori, cat si relatiile dintre elevi.

In ultima perioada, tensiunile par a fi depasit limitele „admise“, consecinta fiind aparitia unui fenomen ingrijorator: bullying-ul.

Ce masuri imediate se pot lua atat la scoala, cat si acasa:

·         Identificarea factorilor care declanseaza actele de violenta, fie verbala, fie fizica.

·         Imbunatatirea comunicarii cu adolescentii. Folosirea acelor mijloace indicate de catre specialisti: ascultarea empatica, respectul, intelegere fata de transformarile emotionale ale copilului si fata de lipsa lui de experinta in gestionarea situatiilor noi/ conflictelor etc.

·         Medierea conflictelor atunci cand ele apar. Daca un incident se petrece la scoala, e indicat ca psihologul scolar sa discute cu ambele parti ale disputei. Comunicarea se va continua si acasa, acolo unde parintii reiau comunicarea atat pentru stingerea tensiunilor, cat si pentru lamurirea anumitor aspecte ce tin de gestionarea conflictelor.

Citeste articolul integral.

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.