6 martie 2013 19:09
1837 vizualizări

Crezi că nu poţi pleca la studii în străinătate? Ei te-ar contrazice

 

Circulă multe informații în media despre studiul în străinătate, de cele mai multe ori contradictorii: că necesită o investiție mare, că nu e nevoie de atât de mulți bani, că trebuie să ai note mari, că poți reuși și dacă ești un elev de nivel mediu, însă ai o motivație puternică. Pentru a afla care dintre aceste date sunt cele adevărate, cel mai bine este să obții informațiile de la surse avizate, cum sunt cele peste 100 de universități prezente la ediția a 12a a celui mai mare târg internațional de universități din Europa de Est, RIUF. Alături de ele, la eveniment vor fi prezenți și studenți români, care îți vor împărtăși din experiența lor la studii în străinătate. Însă, până să ajungi să discuți cu ei, iată povestea a doi tineri care au reușit să depășească orice obstacol și au devenit studenți internaționali.

Cum te descurci cu banii?

Vlad Stoian, actual student în anul 4 la University of Portsmouth din Marea Britanie, povestește, despre primele lui gânduri atunci când a plecat:

Nu mă loveam numai de ideea de a locui pentru prima dată singur, într-o țară străină, în care nu cunoșteam pe nimeni sau de un sistem educațional nou pentru mine, ci și de faptul că urma să trăiesc cu un buget limitat. Plecam știind că mă pot baza pe aproximativ 4.000 de euro în următoarele 10 luni, economiile alor mei, în ideea că îmi voi găsi un job curând și voi putea să îmi plătesc măcar o parte din cheltuieli.

În primele luni, a reușit să se descurce cu doar 400 de lire/lună, incluzând aici cazarea și mâncarea, însă menționează că dacă ești fumător sau obișnuiești să ieși frecvent în oraș, îți va fi foarte greu să te încadrezi în același buget.

Reușești să-ţi găsești de muncă?

Deși e nevoie de multă perseverență pentru a găsi un loc de muncă part time, Vlad a reușit să lucreze din anul 2, pentru universitate, iar în anul 3, mulțumită structurii anului școlar a programului pe care l-a ales, a început un internship la o bancă în Londra. Programul urmat de Vlad, Business Studies, durează 4 ani, iar în anul 3 studenții fac un internship, pentru a câștiga atât experiență cât și bani.

Astfel, munca prestată l-a ajutat pe Vlad, după cum spune, ca:

Din anul 2 eram deja independent financiar de ai mei (cu mici excepții). Deja în anul trei-anul de internship-reușeam să strâng bani pentru ultimul an de facultate, economii cu care mă descurc și acum, cu 4-5 luni înainte de absolvire.

Uitându-se înapoi, la momentul în care a ales să plece la studii în străinătate cu un buget limitat și cum s-a desfășurat viața sa de atunci, Vlad menționează:

Ce scriu acum nu e pentru cei care vor să plece și vor să-și facă o idee vagă de costuri, ci e pentru cei care simt că nu pot să plece din cauza banilor. Din decembrie 2013, permisul de muncă pentru români și bulgari o să dispară. Așa că dacă tu, ca potențial student, ai posibilitatea să strângi 1.000 – 1.500 de lire și știi că ai puterea să te descurci cu mai puțin pentru o perioadă și determinarea să îți găsești un part time job din anul întâi, atunci nu e nimic care să stea cu adevărat în calea ta ca potențial student internațional.

Povestea întreagă a lui Vlad poate fi citită aici.

Ce faci dacă nu ești elev de 10?

Traseul lui Sebastian a fost unul diferit. Sebastian Barbu, actual absolvent de master al University of Coventry, din Marea Britanie, a început să strângă informații de la sfârșitul anului 2 de facultate, pe vremea când studia în România. A aflat de oportunitățile multiple de master în afara țării și, pentru că își dorea și să călătorească, a căutat date despre studiul în străinătate, urmărind programele din domeniul care-l interesau (Marketing) și care se încadrau în bugetul lui. A reușit să găsească mai multe informații într-un loc, RIUF:

E foarte interesant să-ți spună cineva, punctat, exact ce te interesează, în loc să stai tu să cauți printre cele 100 universități de top din Europa.

Primul său gând înainte să aplice a fost însă unul de teamă

Inițial am ezitat, cred că vreo 2 săptămâni. Nu eram convins că o să am vreo șansă, având în vedere că nu am fost tocmai student de nota 10. Dar până nu încerci, nu ai de unde să știi.

După 3 aplicații la universități, a aflat că a fost acceptat la toate. Singura condiție a fost ca nota la examenul de licență să fie peste 8. Sebastian mai spune și că, din momentul în care a aflat că stă în puterea lui să fie admis la studii în străinătate, a fost motivat de faptul că simțea că nu are ce să piardă, însă trebuia să încerce.

Ce se întâmplă după ce ajungi la studii în străinătate?

A urmat apoi plecarea la studii și descoperirea unui nou mod de predare și a unei noi mentalități:

Profesorul prezintă o idee și apoi te roagă să-l contrazici. Te roagă să gândești pentru tine, să te pui în situația respectivă și să înțelegi de ce se iau anumite decizii.

În plus, povestește că, deși primul proiect de grup a fost la fel de lung precum lucrarea lui de licență, niciodată nu i-a fost greu, deoarece primea mereu foarte multe explicații și îndrumări. Toată această experiență l-a ajutat pe Sebastian să devină, la 25 de ani, director de operațiuni într-o companie mijlocie (50 de angajați) din Spania, unde a ajuns după un internship de 6 luni prin programul Leondardo. Întrebat cum l-au ajutat studiile în străinătate, spune că:

Facultatea și masteratul m-au ajutat să pun problema diferit, să reușesc să mă organizez mai bine, să înțeleg cu adevarat ce vreau de la viață.După un an petrecut acolo eram altă persoană.

Povestea întreagă a lui Sebastian poate fi citită aici.

Dacă îți dorești și tu să trăiești o experiență asemănătoare, însă crezi că nu ai suficiente informații, vino sa discuți direct cu reprezentanții a peste 100 de universități din lume și cu români studenți la aceste universități, prezenți la RIUF pe 16-17 martie la Sala Palatului din București, pe 19 martie la Centrul Regional de Afaceri Timișoara și pe 21 martie la Hotel Unirea din Iași. În plus, poți participa la zeci de workshop-uri și seminarii care te vor ajuta să înțelegi detaliile relevante pentru subiectele care te interesează.

Te poți înregistra pentru eveniment și pe site-ul www.riuf.ro te poți abona la fluxul de informații despre studii în străinătate, oferit de EDUCATIVA.

 

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.