22 iunie 2012 18:09
4327 vizualizări

Cele mai bune recomandări pentru elevi, direct din comunităţile INTUITEXT

Luni, 25 iunie, elevii claselor a VIII-a vor susţine prima probă scrisă la Evaluarea Naţională 2012. Rezultatele Evaluării Naţionale vor decide evoluţia admiterii la liceu, aşadar în rândul elevilor perioada imediat următoare este natural încărcată de emoţii şi de ultime pregătiri.

Echipa Intuitext este alături de voi şi, prin intermediul unor dedicaţi profesori de gimnaziu, a încercat să adune o serie de sfaturi şi recomandări care să vă ajute să vă organizaţi cât mai bine timpul rămas pînă la examen.

Care sunt principalele greşeli pe care elevii le fac înaintea examenelor de acest fel? Ce trebuie să evitaţi şi ce trebuie să aveţi în vedere înainte şi în timpul examenului? Cum este mai bine să vă folosiţi timpul în acest weekend? Toate aceste întrebări şi-au găsit răspuns cu ajutorul unor dascăli dedicaţi, care şi-au dorit să fie alături de voi, elevii din întreaga ţară.

La dilema “Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le comit elevii ÎNAINTE de examen?” raspunsurile profesorilor au punctat cam aceleaşi lucruri:

·         Privarea de somn şi consumarea unei cantităţi mari de energizante. O minte odihnită poate face faţă mult mai bine provocărilor. Privarea de somn încetineşte timpul de reacţie şi afectează atenţia distributivă.

·         Alimentaţia inadecvată. Stresul poate afecta apetitul şi mulţi elevi mănâncă puţin spre deloc, alimente reci sau de tip fast-food. Acest fapt lucrează în defavoarea metabolismului.

·         Repetarea materiei în dimineaţa examenului. Această acţiune duce la o supraîncărcare de informaţii şi până la momentul examenului propriu-zis oboseala s-a instalat deja.

·         Uitarea acasă a buletinului, instrumentelor de lucru, etc. Este bine să vă pregătiţi din timp, în seara de dinainte, obiectele de care aveţi nevoie în ziua examenului. Includeţi printre ele şi o sticlă cu apă plată – hidratarea este foarte importantă!

·         Negativismul. O mare parte dintre voi vă lăsaţi copleşiţi de emoţii, stres şi scenarii negre. O stare de spirit relaxată şi optimistă va lucra constructiv în favoarea rezultatelor voastre.

Dna. Profesoară Marinela Solomon (jud. Sibiu) a sintetizat astfel răspunsul la întrebare:   Înainte de examen elevii încearcă să repete cât mai mult, devenind astfel obosiţi şi stresaţi, pierzându-şi în acelaşi timp încrederea în forţele proprii!”.  Mariana Nasui (jud. Olt) are aceaşi părere, aducând în atenţie un aspect interesant: “Elevii nu dorm, nu se odihnesc suficient în noaptea care precede examenul. Mai mult, apelează la tot felul de superstiţii care cresc starea de nervozitate.”.

Dacă sunteţi curioşi care sunt cele mai bune sugestii în abordarea subiectelor din timpul unui examen important, ar trebui să ştiţi că:

·         Este foarte important să citiţi ATENT cerinţa. De două ori.

·         Este indicat să începeţi să lucraţi subiectele mai simple, pe care ştiţi să le rezolvaţi relativ rapid.

·         Este un mare plus, atât pentru voi când vă veţi verifica lucrarea, cât şi pentru obţinerea unei impresii pozitive din partea corectorilor, să aşezaţi rezolvările şi textul în pagină ordonat. Totul trebuie să fie lizibil şi curat.

·         Este important să nu intraţi în panică dacă întâlniţi un subiect pe care nu îl puteţi rezolva. Lăsaţi-l pentru abordare în partea finala şi nu vă lăsaţi starea de spirit influenţată de acest impas.

·         Este bine să folosiţi ciorna, dar nu treceţi în pagina de examen informaţii prea succinte. Aveţi grijă să nu uitaţi să transcrieţi de pe ciornă informaţii relevante.

“Trebuie rezolvate şi redactate ‘pe curat’ subiectele cu nivel mic sau mediu de dificultate, în prima oră de lucru. Cu răbdare se abordează şi subiectele mai dificile, se trec şi ele pe curat chiar dacă nu este o rezolvare mulţumitoare. Nu se lasă niciun subiect neabordat, la fiecare trebuie scris ceva. Nu se poate să nu se ştie nimic-nimic la un subiect. La final e important să se aloce 10-15 minute pentru o verificare generală a lucrării. Se refac calculele pe o ciornă nouă pentru a nu repeta eventualele greşeli de calcul apărute la prima mână.”, concluzionează dna. Mariana Nasui.

La întrebarea “Ce NU este indicat să se facă în timpul examenului?” credem că vă imaginaţi răspunsurile dascălilor voştri. Totuşi vă reamintim că NU este bine să:

  • Copiaţi.
  • Să vă lăsaţi influenţaţi de ceea ce fac ceilalţi colegi din sală, de cât de repede scriu şi de reacţiile lor.
  • Să vă grăbiţi.
  • Să intraţi în panică.
  •  Să vorbiţi cu alţi colegi.
  •  Să aveţi o atitudine recalcitrantă în relaţia cu supraveghetorii.

Am lăsat pentru la final dilema care vă bântuie sigur gândurile în aceste momente: “Este bine să mai recapitulez materia cu 48 de ore înainte de examen sau nu?”

Părerile profesorilor au fost împărţite, majoritatea fiind de acord că această decizie este puternic influenţată şi de personalitatea fiecărui elev în parte. Concluzia dezbaterii ar fi: “Da, dar să fie RECAPITULARE, nu învăţare”. La matematică este bine să vă asiguraţi că stăpâniţi bine formulele de calcul, în timp ce la română este indicată re-parcurgerea unor argumentări şi repetarea definiţiilor. Cel mai eficient este să vă puneţi întrebarea “Care temă/exerciţiu nu este bine stăpânit de mine?” şi să lucraţi moderat doar în acea zonă.

Dna. profesoara Daniela Cioana (jud. Timis) este foarte specifică în această problemă: “Este recomandată repetarea materiei în mod sistematic, deci organizat, cu răbdare, implicare şi entuziasm. Este indicat ca timpul alocat învăţării să fie alternat cu perioade de odihnă şi activităţi recreative.

Este recomandat ca până în momentul în care au mai ramas doar 2 zile până la examen să se fi parcurs serios toată materia. În ultimele zile de dinainte de examen se pot revedea anumite notiţe, părţi din materie, dar nu se va lăsa totul pentru ultima clipă.".

Evaluarea Naţională poate deveni cu uşurinţă unul din multele succese care vă aşteaptă. Secretul reuşitei stă mai ales în atitudinea şi abordarea voastră, completate de o informare completă şi mult sprijin din partea noastră, a tuturor. Succes!

 

Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.

*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor furnizate de INTUITEXT.